Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Solceller Dalarna – är det ett bra alternativ?

Många har frågor kring solceller och huruvida det är en bra lösning. Vissa frågetecken finns gällande lönsamheten och om vår svenska klimat verkligen ger valuta för pengarna. Om det senare kan vi säga följande: Sverige har lika många årliga soltimmar som Tyskland. Tyskland har emellertid avsevärt många fler solcellsanläggningar och en större produktion av solenergi än Sverige. Här finns mycket att göra – och faktum är att vi har väldigt bra förutsättningar även i Sverige.

Skillnaden mot Tyskland är att våra soltimmar är mer koncentrerade: vi har lejonparten av solskenet – och sedermera elproduktionen – under sommaren. Under vintern däremot så har vi betydligt mindre sol och produktion. Det skapar en situation där sommaren ger ett överskott av el och vintern i sin tur skapar ett underskott. Lösningen är att man säljer överskottet vidare och att man sedan, förmånligt, kan köpa tillbaka el under vintern.

Det ger en förenklad bild av hur solenergi och solceller i Dalarna fungerar rent konkret. Till detta så finns emellertid även andra saker och detaljer att både tänka på och vara medveten om. Vi tänkte förenkla för dig som läsare genom att rada upp dessa i punkter som ser ut som följer:

  • Alla har olika förutsättningar. Solceller fungerar i Dalarna! Riktigt så tvärsäkert kan man aldrig säga att det är. Kontaktar du ett företag som säger detta – ja, då bör du dra öronen till dig. Ditt hus kan, baserat på läge och takets lutning, ha helt andra förutsättningar än vad din granne har. Först och främst så måste en noggrann undersökning ske i syfte att säkerställa att din villa har rätt förutsättningar, därefter kan man ta nästa steg.
  • En lönsam investering. Solceller i Dalarna är en investering som lönar sig från dag ett. Rätt planerad och optimerad anläggning gör en enorm skillnad för den egna ekonomin. Dessutom så handlar det om att man gör miljön en tjänst. Den el du producerar är rakt igenom grön och du bidrar till en bättre framtid för kommande generationer.
  • Grön Teknik. Du kan ansöka om Grön Teknik och detta fungerar på samma sätt som Rut- och Rot-avdraget. Det innebär att du kan få hjälp med både installation och med inköp av solceller och dra av detta på din deklaration.
  • Inget störande. En viktig detalj värd att nämna är att solceller i Dalarna inte alls påverkar omgivningen eller din vardag. Det bullrar inte, det låter ingenting och det finns ingenting som stör. Visst, ditt tak kommer att byta utseende och din villa får genom detta en ny karaktär, men det syns inte alls lika mycket idag som förr. Solceller kan integreras i materialet på ett bättre sätt idag – oavsett om det är tegel, plåt eller exempelvis papptak.
  • För företag och lantbruk. Solceller i Dalarna är för alla och inte bara för privata villaägare. Redan nu ser man att många företag, fastighetsägare, BRF:er och idrottsklubbar tagit steget mot att bli egenproducenter av el och minska sina kostnader. Framtiden ser ljus ut, tack vare den största energi- och ljuskällan som finns i form av solen.