Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Så mycket el behöver du till en avfuktare

elektriker arbetar i badrum

Det är lätt hänt att få in fukt i hus. Särskilt drabbade är de slags hus som är byggda som suterränghus, vilket är en konstruktion som man verkligen kan ifrågasätta. Att bygga ett hus på en brant och som har sin ena del på markytan som höjer sig över den andra, är som gjort för att få fukt i den delen av huset som ligger på nedre plan.

Suterränghus särskilt utsatt för fukt

Vad tänkte alla arkitekter som ritade dessa suterränghus? Och vad tänkte byggherrarna som byggde dessa hus? Det är ju ingen rymdforskning att konstatera att vatten rinner neråt. Självklart samlas vattnet i nedre plan på ett sådant hus. Den är ju konstruerad för det. Därmed är det många som har drabbats av fukt i sitt hus. Och vad gör man då?

Så gör du om du har utsatts för fukt

Det enda man kan göra är att riva upp allt som drabbats av fukt. Det innebär att avlägsna allt som har blivit fuktigt, sedan gäller det att installera en avfuktare i det plan som har blivit fuktigt.  Vill det sig riktigt illa, kan det ta flera veckor innan allt har blivit torrt. Sedan är det bara att bygga med nytt material. Därför kan renoveringarna som krävs efter fuktsanering bli betydliga.

Hyr en avfuktare

Då vill man inte lägga för mycket pengar på själva avfuktaren, som man (förhoppningsvis) inte ska använda fler gånger. Då är lösningen oftast att hyra en sådan avfuktare. Hur mycket el drar en sådan då? Man kan säga att generellt sett, drar den cirka  500 watt så länge som det är fuktigare än det inställda värdet på luftavfuktaren.

Så fungerar de olika avfuktarna

En sorptionsfuktare är perfekt för fukt som har drabbat källare, vind eller krypgrund. Den tar bort illaluktande luft. En kondensavfuktare är energisnål eftersom den ser till att samma luft cirkulerar, passar röst i poolrum och torkrum.

Arbetsgången vid misstanke om fuktskada

Först kommer det företag som förser kunderna med avfuktare ut för att inspektera fuktskadan. Det är bra att även kontakta sitt försäkringsbolag. Företaget genomför en besiktning och mäter luftfuktigheten. Sedan skriver de en skaderapport och vad som behövs repareras. Sedan bestämmer försäkringsbolaget vilken hantverkare som ska anlitas. Sedan ska avfuktaren installeras och till sist, om fukten har åtgärdats, skrivs en slutrapport. Först efter det ska man renovera och lägga nytt material i stället för det som har drabbats av fukten.

Hyr avfuktare från ett företag som är betrodd och erfaret vad gäller fuktskador.