Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Vilket sätt att märka upp kabeln passar er?

Elektriker installerar jordfelsbrytare

Kabeln ska märkas upp – men vilken kabelmärkning passar ditt behov?

Syrafast märkning

Ska kablarna, som ska märkas upp, vara på ett ställe som eventuellt kan utsättas för mycket hård påfrestning? Välj alternativen med syrafast märkning. Det bör vara ett av de mest hållbara alternativen gällande kabelmärkning. Lite dyrare – lite högre kvalité. 

Kabelclips

Kabelclips är extremt billiga och enkla att montera. Små clips som på några sekunder monteras på kabeln och som exempelvis kan ha färdigtryckta siffror ovanpå. Därmed kan man även kombinera olika clips och skapa sifferkombinationer genom att exempelvis sätta 1, 2 och 4 efter varandra (124).

Genom att sätta upp en lista på olika nummer i närheten av dessa kablar kan man snabbt se vad de olika sifferkombinationerna står för. 

Buntband

Ett alternativ är att använda buntband med etikettplats. Detta är speciellt smidigt som flera kablar ska buntas ihop och ha samma märkning. Den lilla etikettplatsen är så pass stor att man kan montera klisterlapp eller en utskriven lapp från skrivaren. 

Märkning från egen utskrift

Har du egen skrivare och vill skriva ut etiketter själv kan även detta vara en smidig kabelmärkning. Ett alternativ är att skriva ut mycket små qr-koder vilka sedan monteras. Den som sedan har en qr-kodsläsare kan fota av koden och få all information om den direkt i mobilen. På så sätt kan man förmedla mer information än vad som ryms på en minimal etikett. 

Cablelabel

Cablelabel (kabeletiketter) finns i olika utföranden. Ett alternativ är UV-beständig plast som levereras i A4-ark. Dessa kan sedan användas i skrivare varpå man trycker den information man vill ha på etiketten. Till denna sorts kabelmärkning behövs sedan två buntband. De träs igenom de hål som finns på sidorna av etiketten och sedan runt själva kabeln. Genom att två buntband används kan etiketten sättas fast jämsmed själva kabeln. 

Rund märkhylsa

En hylsa som träs på kabeln. Hylsan är i sig själv genomskinlig vilket gör att man kan använda den tillsammans med teckenremsor eller märkbrickor. På detta sätt skyddar märkhylsan märkning mot skrapmärken och yttre påverkan. Denna sort av kabelmärkning kräver att man kan trä på märkning från en ände av kabeln. 

Märkhylsa med buntbandsfäste

Märkhylsa är en mindre hylsa som det går att sätta information på. Dessa sätts fast på kablarna med de tillhörande buntbanden. På så sätt kan man säga att märkhylsa med buntbandsfäste är en mix av clips och buntbandsalternativen som nämns om ovan.