Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Räcker värmepumpens kapacitet till?

Kall tjej under filt i soffa

I dag är det vanligt att villaägare väljer att sätta in en luftvärmepump för att sänka sin elkostnad. En väntat utveckling med tanke på att värmepumpar har blivit mycket mer effektiva på senare år. Luftvärmepumpen är ett bra alternativ för dig som annars värmer upp hela kåken med elburna element. Här finns pengar att tjäna! Har du däremot vattenelement som får värme från en egen panna är det inte säkert att du tjänar på att byta till luftvärmepump.

En av luftvärmepumpens fördelar är att den ger en jämn och bra värme i husets rum. Om du inte bor mycket stort räcker en rejäl pump för att sprida varm luft till husets olika rum. På senare år har luftvärmepumparna blivit bättre och klarar större ytor. Men det beror förstås på vilken kapacitet du satsar på.

Det går att ställa in i olika funktioner i luftvärmepumpen beroende på årstid. Den varma delen av året kan luftvärmepumpen också hjälpa till att hålla nere värmen och ge en behaglig svalka i hemmet. Men om det är mycket hett ute och du vill ha riktigt svalt inne finns det risk för att det bildas kondens i luftvärmepumpen. Det är bra om du inte tvingar din pump att ha riktigt stora temperaturskillnader inomhus och utomhus på sommaren.

Värmepumpar sparar el


Det finns samtidigt olika sorters värmepumpar att välja bland. Deras värme kan komma från olika källor men gemensamt för alla är att de omvandlar kyla till värme. Energin kan bland annat komma från bergvärme eller ett vattendrag.

Just luftvärmepumparna har blivit populära eftersom de är enkla att installera och använda. De kräver inte heller närhet till en annan källa än luft, och det finns ju i anslutning till alla hus.

Det finns i dag ett stort utbud av luftvärmepumpar på marknaden och de har olika kapacitet, du bör kolla noga med försäljaren så att du köper rätt sorts pump för den yta du vill värma. Det är dumt att köpa en för stark pump till en liten sommarstuga. På liknande sätt är det dumt att tro att man ska spara pengar genom att köpa en lättare pump som sen inte klarar vinterkylan i din fasta bostad.

Många villaägare som har tvåvåningshus satsar på en pump per våning. Det kan man tydligt se när man vistas i villakvarter i norra Sverige. Var du bor spelar alltså roll. Norrlänningarna har ofta kärvare vintrar än i södra Sverige. I till exempel Stockholm räcker det kanske med en värmepump för hela huset och sen kan du komplettera med element i de mest avlägsna rummen eller elda i en eldstad om du har turen att ha det i ditt hus.

Vi riktiga köldknäppar kan ibland en luftvärmepump ha svårt att förse hela huset med en jämn värme på kort tid. Det kan ta några timmar innan värmen fördelar sig jämt. Men då räcker det ofta att ha några extra mobila element att förstärka med i de rum där värmen har svårt att få fäste direkt från början.