Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

El utomhus – då är säkerhetskraven höga

Elektricitet ska man vara försiktig med i alla lägen – men risken för elolyckor är ändå störst utomhus. Här bjuder vi på några tips om vad man bör tänka på innan man utför en elinstallation utomhus.
Anledningen till den ökade risken för elolyckor utomhus är två: att strömmen leds bättre i fuktiga miljöer och att man utomhus oftast är jordad, det vill säga i direkt kontakt med marken. När en apparat eller någon annan elinstallation går sönder och börjar föra ström så kan strömmen ta vägen genom kroppen om du har kontakt med marken. Livsfarligt. Men det finns några enkla grundregler att följa när det handlar om elsäkerhet utomhus.
Först och främst rekommenderar vi att du installerar en jordfelsbrytare.

En enkel och billig livförsäkring som bryter strömmen med omedelbar verkan om en hushållsmaskin eller lampa skulle gå sönder och bli strömförande. En jordfelsbrytare fungerar som ett bra elskydd både inomhus och utomhus. Saknar du en fast jordfelsbrytare så går det bra att skaffa en jordfelsbrytare till förlängningssladdar. Även sådan bryter snabbt strömmen om apparatens hölje skulle bli strömförande. En jordfelsbrytare som är kopplad direkt till förlängningssladden är perfekt för utomhusbruk.

Dra inte förlängningssladden inifrån

En annan sak som vi säger ett högljutt ”nej” till är att dra ut el med en förlängningssladd inifrån huset. Låt istället en kompetent elektriker i din hemort installera ett eller flera jordade utomhusuttag som är skyddade med jordfelsbrytare. Alla uttag som används utomhus måste för säkerhetens skull vara sköljtäta och skyddsjordade.
Överhuvudtaget är det viktigt att välja kvalitativ utrustning när man hanterar elektricitet utomhus. Endast fuktskyddade apparater utomhus och i fuktiga utrymmen! Kontrollera dessutom att utrustningen är i gott skick, särskilt sladdar. Dåliga sladdar ökar risken för elfel och kortslutningar. Vid arbete utomhus med trädgårdsredskap och andra elapparater rekommenderas sladdlösa modeller.

Slarva inte med förvaringen

Förvaringen av elapparaterna är också grundläggande ur säkerhetssynpunkt. De kan skadas av kyla och fukt om man förvarar dem i ett uteförråd över vintern. Elapparatur bör alltid förvaras svalt och torrt, då blir slitaget minimalt.
Vad gäller infravärme och andra elektriska värmekällor som bordsvärmare och fläktar, var alltid noga med att följa säkerhetsföreskrifterna. Sådana produkter utvecklar ofta hög värme och brandrisken är därför hög. Ha dessutom alltid ett bra säkerhetsavstånd till andra föremål och väggar!