Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Så gör du när strömavbrottet slår till

elektricitet-1Du har fått strömavbrott hemma i villan hemma i Södertälje. Här bjuder vi på en snabb genomgång om vad du kan och bör göra när olyckan är framme.
Den vanligaste orsaken till strömavbrott är att det gått en säkring i fastigheten. Den andra troliga anledningen är elbolaget har fått fel på ledningarna. Är även dina grannar utan el så är det troligen det andra alternativet.
Är det en säkring som har gått så kan du i de flesta fall ordna det själv utan att anlita en elektriker i Södertälje. Är det en ledning som har gått av så bör du dock höra av dig till ditt elbolag.
Har en säkring gått så kan det i bland behövas en del letande innan du hittar den felande länken. Om du inte hittar proppen som har gått i säkringsskåpet så kan det vara en huvudsäkring som styr hela fastigheten. En sådan säkring hittar man oftast i ett skåp någonstans utanför huset.

Moderna proppar hittar man enkelt

Dagens moderna proppar är oftast ganska enkla att lokalisera, de fälls ner i så kallat offläge och kan enkelt fälla upp igen. En gammal propp kan dock vara svårare att hitta. Det finns ofta listor över vilka säkringar som går till vilka rum, men de kan ändå vara svåra att hitta i proppskåpens mörker. Ett tips är att känna runt i skåpet, säkringen som gått är alltid varm. Glöm inte att stänga av eller dra ur sladden till alla lampor och andra elektriska apparater innan du byter ut proppen.
Om du inte hittar en uppenbar orsak till att säkringen gått så kan det bero på att hela systemet är överbelastat. Det kan vara för många hushållsapparater som drar elektricitet.
Är det huvudnätet som har pajat så är det bara att höra av sig till elbolaget. Det är bara att vänta på att felet ska ordnas.

Några tips inför strömavbrottet

Följ väderleksprognoserna, då vet du när en storm är på väg och du ät bättre förberedd på avbrottet.
Slösa inte på värmen, elda om du kan, se till att klä dig varmt.
Hålla dörrarna till kyl och frys stängda så mycket som möjligt. På vintern går det bra att förvara mat utomhus. Fyll på termosar med varmvatten, så har du varmvatten ifall det skulle påverkas av avbrottet.
Bra saker att hemma inför ett eventuellt strömavbrott: nya säkringar, ficklampa, extra batterier, tändare eller tändstickor, gasolkök, första hjälpen-väska.