Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Så väljer du uteluftsvärmepump

pumparFör dig som vill minska dina uppvärmningskostnader och samtidigt få en pålitlig och driftsäker uppvärmning är en värmepump något att överväga. Det är dock inte så enkelt som att helt enkelt skaffa en värmepump – det finns nämligen många olika typer av värmepumpar att välja mellan. Vilken man bör välja beror bland annat på var huset ligger, din ekonomi och en hel del andra saker. I den här texten kan man lära sig mer om en av alla de typer av värmepumpar som finns på marknaden idag – uteluftsvärmepumpen. Texten kan vara till nytta för nya husägare (exempelvis stockholmare som har köpt ett hus på landet) att läsa.

Allmän info

Värmepumpar som hämtar kall uteluft och transporterar den till varm luft finns det framför allt två olika typer av – luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump. Den förstnämnda kallas ofta för det något bekvämare ordet att säga; Komfortvärmepump. Det är dock inte för att ordet rullar skönare i munnen som gör att luft-luftvärmepumpen har fått det smeknamnet – istället beror det på att dess funktion enkelt kan omvändas till att fungera som en luftkonditionering också.

Om komfortvärmepumpen har rätt dimensioner är den i regel tillräckligt effektiv för att kunna värma upp ett hus med en storlek på mellan 100 och 150 kvadratmeter. I praktiken förutsätter det dock att huset har en ganska öppen planlösning och att uteluften inte är kallare än 20 minusgrader. Det är alltså mer aktuellt för exempelvis en stockholmare att välja den här typen än för en Luleå-bo.

Luft-vattenvärmepumpen fungerar på många plan likadant som komfortvärmepumpen, men värmen överförs istället till husets vattenburna värmesystem. Även luft-vattenvärmepumpen har samma problem med kall uteluft. En uteluftvärmepump är alltså inte att rekommendera till de som bor på väldigt nordliga breddgrader.

Vad man bör veta om den

Det finns ett par nackdelar som kommer med att välja någon typ av uteluftsvärmepump till att värma upp bostaden med. En av dem är ljudnivåerna – utomhusdelen av pumpen bullrar nämligen. Hur högt den bullrar är beroende på vilken modell och vilket fabrikat man använder. Går man i tankarna om att skaffa en sådan här typ av pump kan det vara läge att betala lite mer för lägre buller, om låga ljudnivåer ligger högt upp på prioritetslistan vill säga. Det här kan vara extra viktigt i  områden så som Stockholm, inklusive Huddinge och andra förorter, där grannarna också kan påverkas av ljudet.

En annan nackdel är det tidigare nämnda faktum att uppvärmningens effektivitet kraftigt reduceras om uteluften understiger 20 minusgrader. När luften är kall, är det dessutom just då som man behöver värmesystemet som mest.

Alla typer av värmepumpar kommer med olika för- och nackdelar – det gäller att hitta den typ av pump som passar ens unika situation bäst.