Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Gäller det el – då behöver du en elektriker

Kortfattat och generellt så kan man säga att de flesta projekt som sker i hemmet och som utförs av privatpersoner innehåller brister. Större eller mindre sådana och det är också något som man får räkna med. Det är naturligt att man inte uppnår samma höga kvalitet om man renoverar på egen hand som då man anlitar en professionell yrkesman och i vissa fall så är det också värt det. Att känna att man på egen hand lyckats med någonting – tagit tag i renovering från start till mål – ge självförtroende och det sparar pengar; något som definitivt inte ska underskattas och där man kan leva med att golvet ligger lite snett, att en list är lite kortare eller där en skarv syns i badrummet.

Dålig installation en livsfara

Dock: man ska göra skillnad på brister som är rent estetiska och de brister som de facto kan komma att förändra livskvaliteten till det sämre. Och, de som faktiskt kan innebära en ren livsfara. Om vi först går igenom de brister som kan vara ödesdigra sett ur ett ekonomiskt perspektiv så handlar det nästan uteslutande om vattenskador. Det uppskattas att Sverige årligen drabbas av ungefär 100.000 vattenskador och att summan för att reparera dessa uppgår till svindlande nio miljarder kronor.

Inte sällan så handlar det om renoveringar som gått snett och inte sällan primärt i två rum – badrummet och köket. Kort och gott; står man inför en badrums- eller en köksrenovering så gör man klokt i att anlita en rörmokare om man vi undvika en framtida vattenskada.

Du måste – enligt lag – anlita en behörig elektriker

De livsfarliga skadorna då? Ja, vi kan säga att du står inför att renovera din hall och att du överväger att – som så många andra – att installera spotlights i taket. Ett jobb som du gör utan elektriker och där du sätter dina spotlights rakt i en regel – något som gör att värme alstras och dessvärre inte har någonstans att ta vägen. Här lever du farligt och ditt hus i Solna riskerar att brinna ned till grunden.

Ser man till försäkringsbolag så är den gemensamma nämnaren till varför en brand uppstår just att el dragits och hanterats av en lekman och inte en behörig elektriker. Något som faktiskt är olagligt och det råd vi kan ge i detta är alltså följande: Ska du genomföra någon typ av renovering som innefattar elektricitet – se till att anlita en behörig elektriker och rör det vatten så bör du – du måste inte som vid en elektriker – överväga att anlita en rörmokare.