Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Energideklaration – obligatoriskt enligt lagen

Det gäller att ha koll på innehållet i en fastighets energideklaration innan man sätter sin kråka på ett bostadskontrakt. Annars riskerar det att bli dyrt.

Det är mycket du ska ha koll på både när du ska sälja eller köpa en fastighet. Att anlita en besiktningsman för att besikta fastigheten är till exempel en stark rekommendation för köparen, eftersom det också är den parten i affären som har undersökningsplikt. Att bortse från detta kan vara ett ödesdigert misstag som du vill undvika.

Nästan lika viktigt är dock energideklarationen. Eller, den kan till och med anses vara viktigare än själva besiktningen. Detta då alla byggnader i Sverige med nyttjanderätt, det vill säga exempelvis bostäder, ska upprätthålla en sådan. Allt detta klargörs i Lag om energideklaration för byggnader (2006:985).

Vikten av energideklaration i fastighetsaffärer

Men vad har egentligen ovanstående med att köpa eller sälja en bostad att göra? Varför är det relevant att tala om till exempel en energideklaration i Örebro om det är dit du vill flytta? Anledningen är vad deklarationen innehåller, då det i dokumentet ska framgå hur mycket energi som gås åt i huset.

Och ovanstående är mycket relevant i bostadsaffärer, i synnerhet för köparen. Du vill ju förstås veta hur mycket el som förbrukas i en bostad innan du flyttar in – så att du kan få en viss föreställning om vad elräkningarna kommer att landa på. Du har också rätt att kräva att få se energideklarationen – eftersom den alltså enligt lag måste fyllas i.