Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Välj rätt lampor för din inomhusbelysning

I ett vanligt hem här i Sverige finns omkring 40 lampor i varje bostad. Låter det mycket? Det är lätt att glömma alla ljuskällor som finns – har du till exempel räknat in kylskåpslampan, lampan i fläkten och i din spis?

Rätt ljus på rätt plats är viktigt både för hur vi människor mår och för naturens skull. Genom att skaffa bra energi-effektiva lampor till ditt hem kan du påverka både hur du och din familj mår och slippa slösa onödig energi. Bra för både klimatet och din ekonomi.

I dag finns det speciella ljusdesigners. Det kan låta onödigt. Men ljuset påverkar oss mer än vi tror. En bra belysning ska naturligtvis hjälpa dig att se tydligt, men den ska inte blända dig i ögonen, inte flimra och det är viktigt att du har lampor som återger färgen i ditt hem på ett bra sätt. Som du säkert vet finns det både lampor med kallt och varmt ljus. I en del rum passar kallt ljus bättre, i andra varmt ljus.

I köket där du ska laga din mat är det extra viktigt med rätt färg, alltså att lamporna kan hjälpa dig att återge rätt färg på kött, grönsaker och frukter. Vi lagar mat med smaklökarna, men ögat är faktiskt det första verktyg vi jobbar med. Det är viktigt att du ser att råvarorna är fräscha.

Lågenergilampan en beprövad 30-åring

För några år sedan började “den vanliga” glödlampan fasas ut, alltså lamporna med den klassiska glödtråden inuti. Då blev många upprörda. Lågenergilampor var då det mest aktuella alternativet och ett ganska ensamt sådant.

Lågenergilampor har funnits i över 30 år och sparar ungefär 75 procent mer energi än en klassisk gammal glödlampa i samma styrka. Trots det tycker alla inte om lågenergilampor. Du som testat dem har kanske märkt att en del modeller kan ta tid på sig att tändas jämfört med en traditionell glödlampa, halogen eller led. Den kan tändas gradvis innan den uppnår full styrka, vilket gör att sådana modeller inte passar i alla rum. För några år sedan diskuterades också flimmer från lågenergilamporna, en del menade att det var ett flimmer som ibland var svårt att se med ögat men som kunde vara ett problem för alla människor, inte minst epileptiker.

En av invändningarna mot lågenergilampan är också att den innehåller kvicksilver. Det är förstås inga stora mängder. Men det är viktigt att du sopsorterar den rätt och om den går sönder i ditt hem ska du vara försiktig när du tar upp skräpet efter kraschen.

Å andra sidan håller lågenergilampan mycket längre än den gamla vanliga glödlampan.

Halogenglödlampan lik den gamla vanliga

Är du typen som saknar den gamla traditionella glödlampan? I så fall är kanske halogenglödlampan något för dig. Den sparar i och för sig bara 30 procent mer energi än sin utfasade släkting men halogen är den glödlampa som mest liknar den traditionella. Den kan gott och väl ersätta en klassisk glödlampa i gamla ärvda golvstakar och ljuskronor. Ger ett liknande sken, tycker många.

Halogenlampan finns i många olika modeller och storlekar. Den tillverkas i både bred sockel och den smalare som vi är vana att se i lampetter och små sänglampor till exempel. Det är den lampa framför andra som kan ge rätt stämning och look åt den tjusiga kristallkronan ovanför matbordet. Led och lågenergi i all ära – men på det ställen där du ska ha en tjusig stil så välj hallogen.

Halogenglödlampor fungerar i regel bra med alla sorters dimmers. Bra att veta för användning i till exempel vardagsrum eller sovrummet. Den här typen av lampor har också en annan fördel jämfört med lågenergilampan – den innehåller inget kvicksilver – bara det känns ju miljövänligt.

Halogenlampor kan däremot bli rejält varma. Så tänk på det när du ska placera en sådan. Inte bästa valet ovanför en säng där det sover småbarn. Det är lätt att glömma och bränna de små fingrarna.

Halogenglödlampan håller tre gånger så länge som den gamla vanliga glödlampan, men den håller tyvärr inte lika länge som led eller lågenergilampan.

Om du vill ha halogenlampor som håller riktigt länge kan du köpa de som är på 240 volt – deras livslängd är betydligt längre än andra halogenlampors.

Led-lampan tar mark

Den ljuskälla som utvecklats mest de senaste åren är led-lampan. I dag finns den för det flesta användningsområden, bland annat har led-belysning i olika färger blivit långt mycket vanligare i svenska hem i dag jämfört med bara för några år sen.

Medan halogenlampan lätt blir het och därför kan vara svårare att placera, så är ledlampans ljusstråle helt värmelös. Den är lika kall när du slår av den som när du slog på den. Vilket kan vara mycket praktiskt. Du behöver inte vara rädd att något som ligger intill lampan ska börja brinna. Det är därför nya ljusslingor i julgranar, roliga barnbelysningar och smålampor för dekoration ofta är gjorda i just led.

Med viktigt att veta är att led-lampor faktiskt generar värme som leds bort för att hålla länge.

En led-lampa håller mellan 15 och 20 gånger längre än en vanlig klassisk glödlampa. En led-lampa av riktigt god kvalitet kan dock hålla mycket längre än så. Den sparar också 80 procent mer energi, alltså ungefär lika mycket som lågenergilampan.

När du köper en led-lampa ska du kunna se på förpackningen om lampan kommer att kunna fungera i din dimmer i hemmet. Tyvärr fungerar det inte alltid. Däremot finns det många moderna dimmers som fungerar ihop med led-belysning så om du funderar på att satsa på led-lampor så kan det kanske vara läge att byta ut din gamla armatur för dimmers också.

Lumen lika viktigt som watt

När du köper lampa för att få en bra belysning, titta inte bara på watt utan också lumen. Lumen visar hur mycket lampan lyser, watt visar hur mycket ström den drar.

Statens energimyndighet har tagit fram app som du kan använda när du står i butiken och ska köpa lampor. På myndighetens sida kan du också läsa mer om olika sorters ljuskällor.

Du kan även få tips av elektriker gällande belysningen och de kan förstås även hjälpa till med installationen.