Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Utomhusbelysning – Att tänka på innan du installerar

Tips och råd för dig som vill fixa ny utebelysning

Gammaldags utomhusbelysning

När hösten och vintern kommer är det trevligt och mysigt att ha det ljust och fint ute på hustomten. Här går vi igenom vad man ska tänka på när man skaffar sig en utomhusbelysning.

Installera utomhusbelysning

Förr räckte det med en lampa på husväggen, men kraven har höjts och i dag vill många husägare ha det ljusare än så – och på fler ställen. Trädgården, parkeringen och uteplatsen ska alla lysas upp. Om man bor på landet en bra bit från en tätort kanske det är ännu viktigare, då din egen belysning kan vara det enda som lyser upp ditt hus nattetid.

Men det är en hel del att tänka på när man installerar utomhusbelysning. Inte minst säkerheten är viktig när del är el inblandat. Fukt och elektricitet är en farlig kombination, därför är det mycket viktigt att välja rätt belysning och att installera den på ett korrekt sätt. CE-märkningen är viktig, den garanterar att leverantören följer de direktiv som finns och att produkten uppfyller alla krav som ställs på den.

Ska ha rätt kapslingsklass

Det är också viktigt att belysningen har en bra kapslingsklass, ett mått på hur mycket fukt produkten tål. I branschen är klassningen känd som IP-beteckning. IP44 är en bra tumregel att rikta in sig på, även om belysning som är skyddad från regn kan ha ett lägre IP-värde. Om lampan å andra sidan riskerar att utsättas för sprutande vatten så kan det vara värt att fundera på en högre IP-beteckning.

En jordfelsbrytare bör man också installera, eller skaffa en sådan i portabel form. Den kopplar ifrån spänningen snabbt om något går fel och minskar risken för att någon ska skadas av elektriciteten.
trädgårdsbelysning
När du ska installera din utomhusbelysning är det viktigt att du noga tar reda på vad du kan göra själv och vad som kräver en behörig installatör. Reglerna är snåriga, men det finns en tumregel som Elsäkerhetsverket går efter. En fast installation bör alltid genomföras av en yrkeskunnig person, medan man kan installera en enkel tillfällig lampa med stickpropp själv. Om man installerar själv är det dock av största vikt att man är säker på att alla komponenter är avsedda för utomhusprojekt.

Är du osäker är det alltid bäst att rådfråga eller anlita en behörig installatör.