Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Allt om vitvaror – Vad du ska tänka på innan köpet

Hitta rätt i produktdjungeln när du väljer vitvaror till din bostad

Vitvaror i kök

Ugn, kyl och frys, diskmaskin – så kallade vitvaror är en viktig del av ett hem. Men vad ska du tänka på innan du slår till med ett köp? Här bjuder vi på några handfasta råd.

Rätt vitvaror för dina behov

Det finns ett enormt utbud av vitvaror på marknaden i dag, så det är mycket att tänka på innan man gör et köp. Först bör man bestämma vad det ska kosta. Grundregeln är att man får vad man betalar för, men det kan vara värt att jämföra olika återförsäljare, priset på samma produkt kan variera en hel del. En dyrare vitvarumodell är nästan alltid mer designad och har fler funktioner.

Vilken storlek vitvarorna ska ha bestäms av utrymmet i köksinredningen, hur stort hushållet är och vanorna som de boende har. Ett stort kylskåp passar förstås en stor familj som gillar att laga mat och gör stora inköp, medan ett enmanshushåll kan nöja sig med ett mindre kylskåp. Energiåtgången skiljer sig mycket mellan olika modeller. Kontrollera att energiförbrukningen känns acceptabel innan du bestämmer dig.

Vitvarubranschen energimärker alla sina produkter.

I dag har många öppna planlösningar utan väggar mellan kök och vardagsrum, därför är det viktigt att kontrollera hur mycket vitvarorna bullrar. En varmluftsugn har till exempel en ljudlig fläkt och kylar varierar mycket i ljudstyrka.

Kort genomgång av vitvarornas funktioner

Ugn

Ugnar finns i ett flertal varianter, standard, dubbel eller varmluftsugn. Ugnen kan vara en del av en golvspis med spisplattor eller häll, men det finns även separata inbyggnadsugnar. Det senare alternativet är oftast dyrt, men bekvämt och smidigt att använda. Det finns flera olika typer av ugnar och kombinationer, som grill, varmluft, ånga eller mikrovågor. Varmluftsugnen är effektiv, men den låter mycket. Dagens ugnar har olika grader av självrengöring. Katalysemalj underlättar rengöringen, medan pyrolysemalj är mer eller mindre helt självrengörande.

Mikrovågsugn

Mikrovågsugnar finns i både fristående och inbyggda varianter. Insynen i ugnen varierar och det finns ugnar både med och utan snurrande platta, som är tänkt att göra maten jämnt varm. Innan du bestämmer hur stor du vill att mikron ska vara så bör du tänka efter vad du ska använda den till. Vissa modeller har även en grill- och crispfunktion. Reglaget skiljer sig mycket på olika modeller. På en enklare modell ställer du in effekten och sätter på en timer. De dyrare kan ha finesser som temperaturstyrd värmning, men de kan ofta vara svåra att avläsa och förstå.
Spishäll

Spis och häll

Här går det att välja mellan en vanlig golvspis och en separat häll. Golvspisen är oftast billigare, men med hällen är det lättare att vara flexibel. Man kan välja mellan gjutjärnsplattor och keramikhäll i samtliga fall. Glaskeramikhällen är lättast att rengöra och drar mindre energi.
Induktionshällar är snabba och ofta energisnåla, men dyra. Bara kastruller med botten av magnetiskt material kan användas på induktionshäll. Gasspis är ett annat alternativ, men om du installerar gasol så bör du tänka på att gasoltuberna är skrymmande.

Kyl och frys

Kyl och frys står på hela tiden, därför är det viktigt att välja en energisnål variant. De finns en obligatorisk energimärkning, i skalan A-G, där A är energisnålt och G drar mest energi. Kylskåp har alltid automatisk avfrostning, de flesta frysar får man däremot frosta av manuellt. Frysar med automatisk avfrostning får man betala lite mer för. Hyllorna bör vara lätta att rengöra och stabila, oavsett om det är galler eller glashyllor. Antal grönsakslådor och andra specialfack kan också variera stort mellan olika modeller.
Diskmaskin

Diskmaskin

Diskmaskiner finns i två varianter, bänk- och golv. Korgarnas form, vad du vill diska och hur du packar avgör hur mycket som får plats maskinen. Med en mindre maskin får du diska oftare, men det tar kortare tid. Vissa dyrare maskiner har höj- och sänkbara överkorgar som man kan ställa in efter porslinets storlek. Hur bra maskinen diskar anges med ett värde mellan A och G. Vissa leverantörer anger dessutom maskinens bullervärde