Annonsera här

Kontakta oss om du är intresserad av att annonsera på denna sida.

Ska du renovera badrummet? Gör inte avancerade installationer på egen hand

elektriker arbetar i badrum

En badrumsrenovering är ett projekt som kan kräva en hel del planering. Även om man kan göra mycket själv, är det dock viktigt att inte utföra arbeten som kräver fackmannamässigt utförande på egen hand. Gör man det ändå riskerar man att inte få ut några pengar vid en olycka. Till exempel är elfel, ofta orsakade amatörjobb, en vanlig orsak till villabränder.

Att anlita rätt yrkesgrupper för rätt jobb är alltså av hög vikt. Samtidigt innebär det ytterligare moment i planeringen att hitta firmor, ta referenser, jämföra priser och slutligen göra upp ett schema för arbetet. Det här extra momentet är dock nödvändigt om el ska dras eller om VVS-installationer ska göras.

Elektriker

Som nämnt i inledningen bör du inte försöka dig på att göra elinstallationer på egen hand. Förutom att det innebär stora risker vid själva installationen, är det också en inte alltför ovanlig orsak till bränder i villor. När olyckan väl är framme har du dessutom mycket lite ersättning – eller ingen alls – att hämta ut från försäkringsbolaget.

När man gör om ett badrum vill man ofta installera belysning, sätta upp nya eluttag och kanske också ändra strömbrytarens placering. Det här är saker som endast en behörig elektriker bör utföra.

Rörmokare

Det finns en hel del regler att förhålla sig när det kommer till att lägga rör i ett badrum. Likaså finns det installationer som en obehörig inte bör utföra. Att anlita en rörmokare är alltså något som de flesta behöver göra, såvida man inte är utbildad inom VVS själv. Både rörmokare och elektriker är sällan något problem att hitta till en renovering, oavsett om man bor i Stockholm eller någon annan stad. Dock är det alltid bra att vara ute i god tid.

Hitta hantverkarna

Det finns flera sätt att gå tillväga för att hitta både rörmokare och elektriker. Vanligt är att man får rekommendation av någon vän som har haft liknande arbeten utförda hemma hos sig. Lika vanligt kanske det är söka på nätet, med termer som ”rörmokare Stockholm” eller ”elektriker Stockholm” (Stockholm byts ut mot den ort där du vill ha arbetet utfört givetvis).

Ett annat sätt, som har blivit populärt på senare år, är att gå genom en offertsida. Dessa typer av sidor förmedlar uppdragsförfrågningar från potentiella kunder, till firmor som kan utföra uppdragen som beskrivs.

Kolla behörighet

Givetvis gäller det att kolla upp att firmorna du anlitar är seriösa – oavsett om det är rörmokare, elektriker eller någon annan hantverkare. En stor anledning till att anlita hantverkare som rörmokare och elektriker, är ju för att man själv sannolikt inte är behörig att utföra arbetet. Om du träffar på en riktigt oseriös aktör, kan det hända att hantverkaren som kommer hem till dig inte heller är behörig.

Det här är dock som tur är ovanligt, och genom att kolla upp firman på förhand kan du undvika sådana situationer. Har du fått rekommendationen från en vän du litar på, kan du känna en viss trygghet i att även jobbet blir väl utfört i ditt hem. I andra fall är det alltid en bra idé att ta referenser innan en överenskommelse görs.

Läs mer.